Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Sponsors

Deze bedrijven sponsoren de Scheidsrechters Vereniging Amsterdam, onze dank daarvoor!

De column van Harry Z.

Nummer 116

Vanaf woensdag pakken we de draad op,  scheidsrechter van de week!

Om met het laatste te beginnen. Hier is hij dan, aldus het verslag van WV-HEDW. “De eerste helft daar kunnen we kort over zijn, die was simpelweg het aangluren niet waard. Tenzij voor je de scheidsrechter kwam. De heer Van Vliet was duidelijk de beste man van het veld. Feilloos doorzag hij de grensrechter van JSV na enkele vlagsignalen en negeerde hij hem terecht. Ook greep hij een aantal keren prima in bij overtredingen van de gasten die niet thuishoren op een voetbalveld. Helaas kon WV zich niet optrekken aan zijn niveau.” Met dank aan WV-HEDW. Op de site staat zelfs een filmpje met de duidelijk zichtbare Jan.
HZ11601.jpg

Want terwijl Jan op de woensdagavond aan het fluiten, was er ook de eerste halve finale van de Nations League tussen Italië en Spanje met de Russische scheidsrechter Sergei Karasev. En ik moet zeggen, ik snap waarom deze referee steeds meer belangrijke wedstrijden fluit. Hij is uiteraard net als alle andere toppers heel rustig en geeft heel consequent gele kaarten. En uiteraard had hij ook een uitstekende conditie. In deze wedstrijd in totaal acht gele prentjes, waarvan twee voor een Italiaans boefje, Leonardo Bonucci. En de heer Karasev gaf duidelijk aan, waarvoor hij de tweede gele kaart kreeg.

Via twee identieke aanvallen, voorzetten vanaf de linkerflank door Mikel Oyarzabal en Ferran Torres die ze afmaakte. Vooral het tweede doelpunt, een tegendraadse kopbal was een beauty. Zo ging Spanje met een 0-2 voorsprong in. In de tweede helft probeerde Spanje het nog wel, maar Italië blijft natuurlijk een goed verdedigend tiental, in dit geval. Door een domme fout op het middenveld, er stond dan ook een heel jong Spaans elftal in het veld werd het nog 1-2. Maar daar bleef het ook bij. Van de wedstrijd België - Frankrijk heb ik alleen de samenvatting gezien, want de SVA heeft KPN en geenn Ziggo. Er waren mooie doelpunten en Frankrijk won uiteindelijk met 2-3. 

Het is jammer dat nog steeds een aantal leden direct na de training naar huis gaat en niet even gezellig naar de kantine komt. Want de sfeer is tof en we hebben onze vaste hapjes bestellers, meestal het bestuurslid van dienst, Eric Kotzebue, Yannick Mahieu en ik zei de gek. Het zou nog leuker als ook andere mensen eens wat porties heerlijke snacks zou bestellen. Want voor één liter benzine heb je al zes overheerlijke bitterballen. Maar ik kan niet in iemand anders zijn portemonnee kijken.

Dan de wedstrijd Letland - Nederland. Tja, kleine landjes die met zijn elven achter de bal staan, daar heeft ons Oranje de grootste moeite mee. Het was dan ook een doodsaaie wedstrijd. De tweede helft heb ik dan ook maar een sigaartje opgestoken. Het werd 0-1, maar vlak voor tijd had het ook nog 1-1 kunnen worden. Maar keeper Justin Bijlow voorkwam de goal van Letland met een schitterende redding. De Engelse scheidsrechter Andrew Madley had een makkie.

Op zaterdag speelde WV-HEDW uit en een hoop scheidsrechters floten niet in de buurt van Amsterdam. Maar doe je dat wel en wil je dat ik langs kom geef het even aan mij door. Natuurlijk zolang ik zelf niet fluit of vlag. 

Van Legmeervogels kreeg ik twee mooie pennen omdat het de week van de scheidsrechters was geweest. Voor de rest is die week eigenlijk als een nachtkaars uitgegaan.

Vanwege het mooie weer ben ik zondag naar DCG geweest, waarbij mijn trouwe chauffeur Martin Arends mij weer ophaalde en thuisbracht. rksv DCG 1 - FC Jeugd 1 uit Ede met als scheidsrechter Kamal el Hajjaji. Doordeweeks had DCG met 2-5 verloren van IVV Mijn inziens was de scheidsrechter de beste man van het veld. Onverstoorbaar en heel consequent (o.a. wisselen bij de middenlijn) volgde hij uitstekend de wedstrijd. Ik vond hem een autoriteit. Dat straalde hij echt uit. Jan Laarman vond alleen dat hij een slechte looptechniek had. De wedstrijd was door de 1-0 voorsprong meer spannend dan goed. Volgens kenners, o.a. Dick was dit DCG niet het DCG van de afgelopen seizoenen. Uiteindelijk werd het nog 1-1 en dat was de terechte uitslag. Uiteraard nuttigden wij weer het bekende broodje bal met satésaus en mayonaise. Van mij krijgt het broodje uit de jus wederom een 8. Martin vond het minder lekker dan bij JOS/Watergraafsmeer.

Zondagavond de finale van de Nations League met de Engelse scheidsrechter Anthony Taylor en die floot echt op zijn Engels. Hij liet enorm veel toe. Verslaggever Sierd de Vos had wel een mooie uitspraak. Hij fluit pas als er ledematen door de lucht vliegen. Frankrijk stond de eerste helft apathisch te voetballen en liet het aanvallende spel aan Spanje over. Pas de laatste 30 minuten werd het leuk nadat Mikel Oyarzabal opende in de 64e minuut de score voor Spanje, maar twee minuten later zorgde Karim Benzema op schitterende wijze voor de gelijkmaker. Ik vond de (buitenspel) goal van Kylian Mbappé, die de winnende treffer voor de Fransen maakte, maar de aanvaller van Paris Saint-Germain stond in de aanloop naar het doelpunt duidelijk buitenspel. In eerste instantie stond hij al buitenspel, nog voordat de Spaanse verdediger Eric García de bal aanraakte.

Tenslotte nog Nederland - Gibraltar. Uiteindelijk werd het nog 6-0. Maar ook tegen deze dwerg had Nederland het weer lastig. Zeker omdat Memphis Depay ook nog een strafschop slecht inschoot. Gelukkig benutte hij de tweede strafschop wel. Scheidsrechter Vitali Petrovitsj Mesjkov uit Rusland maakte op mij niet altijd een zekere indruk en vooral het late vlaggen voor buitenspel door zijn assistenten was echt irritant. De tweede helft maar weer een sigaartje opgestoken. Niet goed, maar wel lekker rustgevend. Tot donderdag.Harry Zehenpfenning
______________________________________________________________________________________________


Nummer 115

Bijna normaal en toch zorgen. Het boefje van de week

Wat is het weer mooi om te zien de volle stadions zoals bij Ajax - Besiktas. Ajax was heer en meester en had wat mij betreft wat meer mogen scoren. Zo kregen Sébastien Haller en Dušan Tadić eigenlijk niet te missen kansen. En werd de tweede helft een tamelijk saaie wedstrijd en had scheidsrechter Benoît Bastien uit Frankrijk een makkelijke wedstrijd met slechts twee gele kaarten. Uiteraard moet wel gezegd worden, dat Besiktas veel geblesseerde spelers had en niet veel meer dan verdedigen deed.

Aan de andere kant zie je toch dat minimaal twee amateurwedstrijd vanwege Corona afgekeurd werden. Zo ging DCG – IVV niet door, Coronabesmettingen bij IVV en WV-HEDW zondag 1 - JSV Nieuwegein 1, omdat ook bij de laatstgenoemde club spelers besmet waren.
Omdat ik graag op dit moment op een tribune zit en Martin Arends ook kozen we voor de wedstrijd JOS/Watergraafsmeer – DEM in de Derde divisie met het arbitrale trio N. Tunnissen (scheidsrechter), T Balta en D. van Grieken als asssistenten. Een drietal wat goed op elkaar ingespeeld was met een uitstekend fluitende Nick Tunnissen uit Venray. Niet al te groot, maar met een uitstekende conditie en hij straalde gezag uit. Bij DEM was het steeds net niet, waardoor JOS met 2-0 won, na een terechte strafschop in de eerste helft. En de Corona controle was uitstekend georganiseerd bij JOS. Wilde je de kantine in, dan moest je de Cornona Check app laten zien. Misschien was het daardoor wel zo rustig binnen kon ik twee heerlijke broodjes bal uit de jus bestellen. Ze krijgen van mij een dikke 8.

Europees gezien hebben we het goed gedaan. Alleen Vitesse liet punten liggen. Bij AZ en Feyenoord bleef het spannend met een stand van 1-0 en 2-1. Gelukkig werden de drie punten binnen gehaald. Helaas was het afgelopen weekend wel anders. Zowel Ajax, Willem II als Feyenoord gingen de boot in. Lachende derden waren PSV en FC Utrecht, die nu tweede en derde staan.

Afgelopen zondag was ik zelf naar de wedstrijd VVA/Spartaan tegen Kismet uit Utrecht (2-1), die Yannick Mahieu floot. Ik twijfelde nog, want het regende behoorlijk, maar later op zondagmiddag zou het droog worden. En dat was ook zo. Eenmaal zittend op de overdekte tribune, kwamen ook Ferit Akkaya en Marco Mahieu langs. En met zijn drieën hebben we géén onaardige wedstrijd gezien. Het mooie bij Yannick is dat hij naast een geweldig loopvermogen als 21-jarige ook al zoveel gezag en rust uitstraalt, dat spelers eigenlijk redelijk makkelijk zijn beslissingen accepteren. Hij stond dan ook bijna bovenop elke overtreding. Mooi hoor.! En aangezien het een behoorlijk sportieve wedstrijd kon hij alles met zijn mond af en met een vermaning. Daar houd ik van. Maar vooral dat geweldige loop- en uithoudingsvermogen, het is geweldig om te zien.

Helaas hadden we ook het boefje van de week, de assistent scheidsrechter van VVA/Spartaan. Het was een oude vos, die zijn streken absoluut niet verleerd was. Man, man wat liep dat ouwe mannetje te pikken en vaak diep in het veld (zie foto’s). Eigenlijk was het lachwekkend, zo niet belachelijk. Maar Yannick had hem al heel snel door en liet hem zoals het hoort in zijn hempie staan. Eigenlijk was het het enige smetje op de wedstrijd, wat een boefje van een vlagger.

HZ11501.jpgHZ11502.jpg

Na afloop een heerlijke wokmaaltijd gehaald, want Ton zat om 14.30 uur in de Arena en redde 17.00 uur bij Zion niet. Tot donderdag.

Harry Zehenpfenning

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!