Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Sponsors

Deze bedrijven sponsoren de Scheidsrechters Vereniging Amsterdam, onze dank daarvoor!

De column van Harry Z.

Nummer 130

Wat waren het weer mooie voetbalweken!

Maar hoe gaat het met onze kniepatiënten, Niko Manshanden en Marcel Liesdek. Na een dipje begin april 2022 gaat het met Niko op dit moment prima. Hij fietst en heeft al enkele lezingen gegeven. Met Marcel gaat het helaas stukken minder. Zijn knie is nog steeds dik en heel pijnlijk, zie foto. Hij heeft binnenkort een afspraak met de orthopedisch chirurg. Marcel baalt natuurlijk als een stekker : ,,Nog steeds ontzettend pijnlijk en opgezwollen door vocht 😡😡😡'''.HZ130-01.png

Na de mooie wedstrijd van de dames van WV-HEDW toog ik zondag wederom naar mijn eigen cluppie, waar DWS een (degradatie) wedstrijd tegen FC Weesp speelde. De week daarvoor was ik nog omringd door Joop Klepzeikers. Uiteraard niet Peter Kamlag. Joop Klepzeiker 2 kon na twee minuten al vertellen dat de scheidsrechter er niets van kon, maar dat bleek dus duidelijk het tegendeel te zijn, want de ref floot een prima wedstrijd. En zelfs Joop Klepzeiker 1 was het daarmee eens.

In het begin zat ik alleen op de tribune, dus u snapt het al, een drankje en een lekker sigaartje. Naderhand kwam er een groepje Surinaamse medelanders op de tribune zitten. Die humor, geweldig! En vooral een boom van een vent ging helemaal uit zijn dak, maar wel op een leuke manier. Helaas ging DWS verdedigend bij het eerste doelpunt volledig de mist in. De verdediger gaf hem zo aan de aanvaller 0-1. Ook bij het tweede doelpunt ging de verdediging niet geheel vrij uit. Gelukkig wist DWS in het laatste kwartier nog twee keer te scoren en een puntje uit deze wedstrijd te slepen. Scheidsrechter Mutlu Seyhan floot een uitstekende wedstrijd. Alhoewel ik het wel wat overdreven vind om in de bestuurskamer voor de wedstrijd te vertellen dat je vijfde in jouw groep staat. Doe gewoon, dan doe je gek genoeg! Maar op zijn fluiten was niets aan te merken. En gelukkig bleven de DWS snaveltjes ook redelijk op slot.

En dan de dinsdag, de mooiste dag van de week. ’s Middags met mijn oude schoolkameraad van de lagere school, Leo naar de film “Louis” geweest in Het Ketelhuis op het Westergasterrein. Wat een mooie film en wat een verschil tussen de persoon Louis van Gaal en de trainer Van Gaal. Soms zelfs ontroerend mooi, zeker toen het overlijden van zijn eerste vrouw Fernanda en de gesprekken in het ziekenhuis over zijn prostaatkanker aan de orde kwamen. Ook uw verslaggever moest even een traantje wegpinken. In de gesprekken die hij had samen met nationale- en internationale voetbalsterren, maar ook met zijn vrouw en dochters ontstaat een compleet beeld van de ontwikkeling van het fenomeen Van Gaal, zijn ongekende loopbaan en de bijzondere man achter het veelbesproken imago. Een aanrader!

Helaas konden wij niet eten bij Het Ketelhuis, vanwege Koningsdag. Géén eerste vegetarische hap voor Harry Z. Gelukkig was er nog een ander restaurant in de buurt Het Kantoor. Het was wat fris op het terras en het digitaal bestellen was géén succes, maar het eten was lekker en de bediening vlot. Helaas werd het fotootje wat gemaakt was en als voorschot voor het kampioenschap van de dames van WV-HEDW diende niet in dank afgenomen. “Niet de huid verkopen etc. etc., Frank Rozendal”
HZ130-02.png

Maar dan het hoogtepunt van de week, de wedstrijd tussen Manchester City en Real Madrid. Twee ploegen die maar bleven aanvallen met zeven doelpunten als gevolg. Vooral de loopactie van Vinícius Júnior in de 55ste minuut, waarbij hij alle verdedigers eruit liep en fraai scoorde was geweldig om te zien. En scheidsrechter István Kovács uit Roemenië floot de wedstrijd van zijn leven. Zeker het voordeel wat hij aan City gaf in de tweede helft. Real Madrid dacht aan een overtreding, maar de man in het zwart liet doorspelen en City via Bernardo Silva scoorde het vierde doelpunt. Geweldig!

Dan de afknapper van de week, Liverpool - Villarreal. Wat dat betreft lijkt laatstgenoemde club veel op Atletico Madrid, met elf man achter de bal, maar zonder al dat geschreeuw en geblèr en overbodige valpartijen.  Zelfs toen ze 2-0 achter stonden bleven ze met zijn elven achter de bal spelen. Er werd zelfs een extra verdediger ingebracht. Scheidsrechter Szymon Marciniak (met dank aan Dennis Nijssen) had een hele makkelijke wedstrijd en hoefde slechts drie gele kaarten voor spelers te trekken. Gelukkig won Liverpool met 2-0.

Op zaterdag was ik te gast bij mijn grote vriend Yannick Mahieu, waar ik Legmeervogels O15-2 - HBC O15-3 floot met oorlog na de rust, niet tegen de scheidsrechter maar onderling. Daarom vroeg ik maar aan de trainers, gaan jullie vechten of voetballen? Voetballen scheids en dat kwam gelukkig ook zo uit. Eindstand 3-12.

Zaterdagavond 18.45 uur zat ik voor de buis bij Ajax - PEC Zwolle. En achteraf gezien, géén slechte wedstrijd met schitterende doelpunten van Dušan Tadić en Davy Klaassen die er zelfs twee maakte. Eindstand 3-0 en zelfs Kale en Kokkie (zie AT5) waren redelijk tevreden. 

Op zaterdag floot onze toparbiter Gerben Dorrestijn de wedstrijd tussen DVVA en Aalsmeer met als einduitslag 2-2. En hij floot een ijzersterke wedstrijd, want op een gegeven moment vlagde de assistent scheidsrechter van Aalsmeer voor buitenspel, maar Gerben liet terecht doorspelen zo bleek. Want het edele trio Jan Laarman, Han Broodkoorn en Henk Boot, in chronologische volgorde stond op één lijn met de assistent en zagen dat scheidsrechter Dorrestijn het bij het rechte eind. En eenloopvermogen dat hij heeft, geweldig. Hij dubbelt één van onze oudere referees op de training wel tien keer. Een echte roadrunner! Zal hij dit seizoen promoveren? Een foto van de wedstrijd, met dank aan Het Amsterdamsche Voetbal.
HZ130-03.jpg
Op zondag 1 mei 2022 toog ik naar het sportpark van IVV in Landsmeer, waar DWS min of meer kansloos was met drie geschorste spelers en vier invallers tegen één van kanshebbers op de titel IVV. Na een vriendelijke ontvangst in de knusse bestuurskamer door o.a. Dick Alberts en een heerlijk broodje bal met satésaus hoogstpersoonlijk geserveerd door de voorzitter himself zat ik samen met de zeer sympathieke Peter Kamlag op de tribune te kijken naar scheidsrechter Leo Blank. Die op zich prima floot, alleen zijn diagonaal niet kon doortrekken om de in mijn DWS ogen vals vlaggende grensrechter van IVV. te corrigeren. Elke keer als de grens vlagde voor buitenspel ging de scheidsrechter erin mee. Harstikke fout natuurlijk!

Doordeweeks de returns van de halve finales van de Champions League met twee geweldige wedstrijden en scheidsrechters. Vooral Danny Makkelie had een ijzersterk optreden. En ik zat helemaal fout met de strafschop, maar Danny zag het perfect. Géén strafschop. Maar wat deed Villarreal het goed de eerste helft. Ze vraten Liverpool op. Helaas was het tweede  helft weer andersom en trok de club uit Engeland toch aan het langste eind.

Maar de apotheose van de week was Real Madrid - Manchester City. De club uit Engeland stond al met één been in de finale, toen ze in de 73ste minuut de 0-1 scoorde. Maar daarna kwam de club uit Spanje, 1-1 90ste minuut, 90ste minuut + 1, 2-1 en 3-1 in de 95ste minuut strafschop voor Real Madrid die Karim Benzema met een Panenkaatje erin schoot. Scheidsrechter Arbiter Daniele Orsato uit Italië had eigenlijk een makkie en liet lekker veel voetballen. Soms iets te veel, want Carlos Henrique Casimiro had er met twee keer geel van af gemoeten. Eerst maakte hij een smerige overtreding op Kevin de Bruyne en later ontsnapte Casemiro opnieuw, toen hij een counter eruit haalde en Phil Foden naar de grond trok. Ook nu zag Orsato geen reden om geel te trekken. En dat had wel gemoeten, klassejustitie. Maar toch een keurige 8. De finale op zaterdag 28 mei 2022 Liverpool - Real Madrid om 21.00 uur. Ik zit voor de buis.

Donderdag 5 mei de wedstrijd Olympique Marseille - Feyenoord. Ik heb er weinig van gezien, alleen een ruime samenvatting op ESPN en het laatste kwartier toen ik uitgebakken was en de keuken bij de SVA opgeruimd had. En dat was me spannend. Kan de verlichting aan de kant van het eerste veld van Geuzen Middenmeer wat uitgebreid worden, want onze eigen bijna Jules de Corte knalde keihard tegen een vuilnisbak aan. De schade viel gelukkig mee.

Maar van wie zijn deze melkflessen? Peter Steur (1) of Yannick Mahieu (2) of Harry Z. (3). Onder de goede inzendingen zal een cadeaubon van € 10,- verloond worden.

HZ130-04.pngOp zaterdag 7 mei eerst naar de wedstrijd sv Kadoelen VR1 - WV-HEDW VR1 geweest als reporter. In de bloedhete dugout kon ik dankzij de hulp van enkele dames alles goed noteren op rugnummer. De ruststand van 0-0 stelde enigszins teleur, maar in de tweede helft trok WV-HEDW de overwinning naar zich toe, dankzij Milja Vriesema en Dominique Hidayat (2x) 0-3. Ze waren eigenlijk al kampioen dankzij het verlies van DSS VR2, maar nu kon het echt gevierd worden. Uiteraard een foto.

HZ130-05.jpg

En na deze foto één van onze mooiste scheidsrechter, Jan van Vliet die in Zweden met zijn zoon vlonders aan het maken was, maar nu even in een lekker warm bad met een Hollands biertje zat. Want we blijven nu eenmaal Nederlanders, ook in het buitenland.
HZ130-06.pngHZ130-07.png

Morgen komt mijn nieuwe deeltijdhondje op bezoek als kennismaking. Het is een poppie! Sammy, 0 jarige Cockapoo (hond). Dat was het voor deze periode. Tot donderdag bij de SVA.

Harry Zehenpfenning

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!